Välja kakel i badrum

En mer modern teknik där man nu använder sig av digitalt tryck har öppnat upp för betydligt mer spännande mönster och ny struktur. Nu kan man ta fram kakel som ser ut som riktigt trä eller som olika stensorter.

Vad du behöver göra är att fundera över storleken på de klinker- och kakelplattor du vill ha. Vill du att badrummet ska kännas större ska du satsa på stora kakelplattor och gärna ha en ljus fog till dessa.

Det är såklart en hel del mer saker att tänka på när du ska kakla om ditt badrum.

Vad får mitt kakel kosta? Vilken färg eller vilket mönster ska jag ha på kaklet? Hur stora kakelplattor ska jag ha? Och framförallt – hur gör jag?

Planera rummet med kakel

Mät upp rummet och gör därefter en skiss som du sen kan ha som grund när du ska kakla. Tänk också på vad du har för behov av rummet – det styr många av dina val.

Sätt en budget för kaklet

Det är smart att börja med att sätta en budget. Vad får kaklet kosta? Kakelplattor köper man per kvadratmeter och du kan alltid räkna med svinn. Kalkylera med svinn på ungefär tio procent. Ju mer fönster, dörrar, hörn och kanter du har där kaklet måste beskäras, desto mer svinn blir det. Arbetskostnaden för att kakla beror dels av vilka plattor du väljer och dels hur stor yta som ska kaklas.

Kakla rätt

Att sätta kakel och klinker i kök och hall klarar de flesta. Men när det gäller badrummet, tvättstugan eller annat våtrum rekommenderas att du tar hjälp av en behörig plattsättare. Så fråga alltid om råd hos de som kan branschen om du är osäker.

Välja kakel

Vilket kakel du ska ha beror till exempel på hur rummet du ska kakla ser ut. Vilken stil vill du ha? Hämta inspiration från internet, inredningsmagasin och utställningar. Se till att du väljer rätt stil på kaklet för den stil du vill ha i rummet. Eller så frågar du mig om förslag på hur just ditt kakel ska se ut.

Dags att börja…

Glöm inte att ta hjälp om du är det minsta osäker. Du vill inte behöva göra om jobbet… Jag hjälper dig gärna med råd när det gäller att välja kakel eller planera ditt badrum. Jag pekar dig gärna i rätt riktning när du letar efter en kvalificerad hantverkare. Lycka till!